martes, 8 de diciembre de 2015

Ciutat i Llei de Capitalitat. Fins on arriba Palma?


Entre les noticies d’aquests dies s’ha publicat que l’Ajuntament de Palma rebrà uns quants de milions d’euros a compte de la Llei de Capitalitat de la que se’n beneficia el municipi de Palma degut a ser capital autonòmica.

Està clar que les capitals pateixen del fenomen concentrador que recau sobre elles, només dir que en el municipi de Palma s’hi concentrava al 2014 el 46,5% del total de la població mallorquina i que, a més, suporta una gran quantitat de població flotant (treballadors que s’hi desplacen diàriament) i també un gran nombre de turistes. Tot això provoca un major us d’infraestructures i inclús de serveis públics.

Ara bé, la intenció d’aquesta reflexió no és la de centrar-se en les característiques de les capitals, sinó en el seu abast. Així, dona cabuda el municipi de Palma a tota l’extensió de la ciutat-capital que representa?

Recuperant una imatge d’un dels treballs que he realitzat entorn a aquest tema, aquest seria l’abast del seu continu urbà:


Partint d’estrictes criteris d’àrea urbana continua, com pot veure’s a la imatge, la ciutat continua s’estén més enllà dels límits del municipi de Palma. Llavors, haurien de revisar-se els beneficiaris de la Llei de capitalitat? Hauria de revisar-se la preconcepció de municipi-ciutat-capital?

Seria interessant a l’actualitat repensar aquest fet. A més, ha de tenir-se en compte que la ciutat no només compren el continu urbà, sinó que també s’estén sobre l’urbanització dispersa que no surt representada en aquesta imatge. 

Així, la ciutat-capital no entén de límits municipals i els seus efectes, la seva pressió sobre el territori i sobre els ciutadans, van més enllà i es difonen gradualment sobre el territori.


No hay comentarios:

Publicar un comentario