sábado, 11 de junio de 2016

El geògraf, un professional prou reconegut?


Donar visibilitat a la professió del geògraf és encara vital i ens queda molt camí per recórrer per posicionar-nos dins del mercat laboral igual que, per exemple, un economista, un enginyer, un arquitecte, un biòleg o un ambientòleg.

A més del geògraf professor d'institut o d'universitat, el professional de la geografia compta amb unes característiques pròpies ben marcades que el diferencien de la resta de professionals i que, al mateix temps, el fan idoni pel treball multidisciplinari, podent ser identificat com a nexe d’unió entre diferents disciplines.

Els geògrafs tenim la capacitat d’incorporar la variable espacial a qualsevol tipus d’anàlisi que hi tingui representació, és a dir, que tingui localització o impacte sobre el medi. Aquest és el motiu que fa que els estudis en geografia tinguin com a resultat uns professionals versàtils amb capacitat per fer front tant a aspectes relacionats amb l’economia, com amb el medi natural, com amb la sociologia, entre altres.

Amb això, la intenció del present escrit és la de seguit donant visibilitat al geògraf com a professional, intentant que de cada cop sigui més visible i, per tant, més demandat dins del mercat laboral, degut a que és una professió que té molt a dir i a aportar en la construcció de la societat i en la planificació, gestió i conservació del territori. Així, anem a veure tot seguit uns quants exemples concrets de tasques que podem desenvolupar els geògrafs:

CARTOGRAFIA:
Procés de realització cartogràfica, des de la producció de les bases cartogràfiques fins a la seva representació i visualització.

SERVEI TÈCNIC PER A LA QUALITAT AMBIENTAL:
Diagnosi de la qualitat ambiental.
Diagnosi, planificació, gestió i avaluació de serveis tècnics ambientals per empreses.

ANÀLISI I PLANIFICACIÓ DE LA PRESTACIÓ DE SERVEIS PÚBLICS:
Delimitació d’àrees funcionals a partir d’indicadors.
Anàlisi de cobertures òptimes dels serveis que ha de rebre el ciutadà.
Planificació i gestió dels serveis.
Tasques concretes: elaboració de mapes d’equipaments educatius, sanitaris, culturals, etc.; plans d’equipaments municipals; elaboració de programes de dotació de serveis, entre altres.

URBANISME:
Elaboració i redacció de les memòries.
Cartografia.
Documentació urbanística, inventaris i actualització i gestió de bases de dades.
Treballs cadastrals.
Estudis de mercat de sòl i d’habitatge.

ESTUDIS DE LOCALITZACIÓ, IMPLANTACIÓ I IMPACTE D’ACTIVITATS ECONÒMIQUES:
Proposar localitzacions òptimes a partir de variables com disponibilitat, preu i equipament del sòl, mercat laboral, entre d’altres que siguin detectades com a potencials.


Com molts intuireu, aquests exemples només donen visibilitat a algunes de les principals tasques que pot desenvolupar un geògraf en les temàtiques destacades. Per conèixer més extensament les sortides professionals de la geografia, l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya (AGPC) va elaborar un dossier extens recollint-ne moltes més. Dossier en el que m’he basat per fer aquest recull.


Us deixo l’enllaç a continuació: Dossier AGPCsortides professionals geògraf

No hay comentarios:

Publicar un comentario