domingo, 31 de julio de 2016

La gallina dels ous d’or, la faula d’Isop


L’altre dia, amb l’objectiu de voler enllaçar algunes idees, vaig arribar al concepte d’eficàcia. Llegint una mica sobre la seva explicació a la mateixa wikipedia, s’hi exposa que l’eficàcia està molt lligada amb altres dos conceptes més, l’efectivitat i l’eficiència.

Stephen Covey, llicenciat en Administració d’Empreses, escriptor, conferenciant, professor, entre altres dedicacions, defineix un dels tres conceptes, l’efectivitat, com l’equilibri entre l’eficàcia i l’eficiència, i per això, es basa en la faula d’Isop (escriptor grec que va viure al segle VII a.c.), La gallina dels ous d’or.

A les Balears, en tenim una de gallina dels ous d’or, i és per això que, aturant-me a fer una pausa amb el meu objectiu d’enllaçar algunes idees, he trobat del tot interessant conèixer en que pensava Isop quan va treure “La gallina dels ous d’or” i perquè Stephen Covey s’hi basa en les seves reflexions entorn als tres conceptes. Anem a conèixer la faula:

“Hi havia una vegada un pagès que tenia una gallina, però no era una gallina qualsevol, i és que aquesta ponia ous d’or, cada dia en ponia un, i l’home venent aquest ou en treia un bon pessic que li permetia viure d’allò més bé.Aleshores es va anar apoderant d’ell la cobdícia i és que no s’acontentava amb un sol ou. Creia que si la gallina era capaç de pondre ous d’or, era perquè el seu interior estava farcit de tresors.Així que després de rumiar molt i molt en aquesta idea, se la va acabar creient i va decidir matar i obrir a la gallina per agafar totes les riqueses que de ben segur amagava al seu interior. Dit i fet es va encaminar al corral, va matar la gallina, la va obrir en canal i…Per més que va buscar i buscar l’or, no en va trobar ni un sol gram. I es va quedar pobre com una rata i sense la fantàstica gallina dels ous d’or.”


Com veieu, n’Isop escrivia històries, i amb la faula que tractem explica com un pagès molt ambiciós, que per voler masses riqueses, va acabar sent pobre. Però, quina relació hi té això amb l’eficiència, l’eficàcia i l’efectivitat? Doncs Stephen Covey mitjançant la faula d’Isop compara els ous d’or amb la producció i la gallina amb la capacitat que té de produir-los. Així doncs, que passa quan alterem la capacitat de producció de la gallina (el pagès directament la mata)? Que deixa de ser efectiva. Perquè? Per que es canvien les bases que la fan eficient (no pot produir més que un ou al dia, encara que la cobdícia s’apoderi de nosaltres). Per conseqüència deixa de ser eficaç, no té capacitat per aconseguir l’objectiu desitjat (fer més d’un ou al dia).

Aquest joc de conceptes, barrejat amb La gallina dels ous d’or, fa pensar en si el plantejament que en fem els balears de la faula és el correcte. Sovint s’escolta dir “el que no hem de fer és matar la gallina dels ous d’or”. És veritat, si la matem, no la tindrem, gran errada del pagès cobdiciós. Amb això, gran part de nosaltres, no aventuraré de ser massa agosarada i dir que tots, volem que la gallina campi pel corral. El problema en són les condicions. Bé, per uns en són les condicions i per altres directament n’és l’ou, el volen tot per ells. Llavors, torna a sortir la cobdícia, com ho contaria Isop si a la faula la gallina fos d’un grup de pagesos?

Quina llàstima no poder-li enviar un whatsapp a Isop i demanar-li que vingui a ses illes a explicar-nos una història del segle VII a.c.

No hay comentarios:

Publicar un comentario