lunes, 14 de agosto de 2017

Pot la "ciutat-illa" ser un concepte positiu?


Entrades anteriors al blog han exposat el concepte “ciutat-illa” com la realitat territorial actual que presenta Mallorca. Concepte que pot entendre’s, a primer cop d’ull, com a sinònim d’urbanització avançada del territori, però veureu que pretén anar molt més enllà.

És cert que amb molta probabilitat la realitat actual és conseqüència de l’aposta contundent per un model potenciador del fenomen urbanitzador, altament lligat a la indústria turística. Ara bé, un cop l’estructura territorial i el funcionament de la població mostren aquest “símptoma” de comportar-se amb aquelles característiques pròpies de les ciutats, la pregunta és la següent: pot fer-se alguna cosa perquè aquest fet es converteixi en quelcom positiu pel propi territori i per la població que l’habita?

Més que la resposta, la reflexió entorn a aquesta pregunta, prou complexa, va dirigida a dotar de contingut a la “ciutat-illa” en la que habitem. Dotar de contingut des d’una perspectiva social i territorial, es a dir, aplicar-hi les polítiques oportunes.

Aplicar les polítiques oportunes comporta treballar en diferents estadis que no són fàcils d’assolir. Tot seguit algunes idees: 1) assumir aquesta nova realitat i assumir conseqüència de què ha estat generada; 2) estudiar-la amb més profunditat, saber com funciona; 3) implicar a la societat i als col·lectius en la definició dels escenaris futurs; 4) definir diferents possibilitats d’actuació en funció de la definició d’aquests escenaris futurs desitjats.


Hem de tenir en compte que tant important és ser conscients de la situació actual, sigui aquesta més o menys beneficiosa (sempre dependrà en funció dels ulls que l’observin), com ser pro-actiu en la possibilitat de la seva transformació en positiu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario